Stii care sunt asemanarile si diferentele dintre raceala si gripa?

Asemanarile si diferentele dintre raceala si gripa sunt date de simptomatologia specifica fiecarei infectii in parte. Cunoasterea lor poate ajuta in stabilirea medicatiei corespunzatoare fiecarei infectii.

Caracteristicile celor doua tipuri de infectii.

Una dintre caracteristicile comune a celor doua afectiuni este ca ambele sunt infectii ale cailor respiratorii cauzate de virusuri.

O alta caracteristica comuna este ca ambele se localizeaza la nivelul cailor respiratorii si au aceleasi forme de raspandire. Prin particule de saliva transmise pe calea aerului atunci cand bolnavul stranuta, tuseste, vorbeste. Sau prin contaminarea suprafetelor atinse de persoana infectata nerespectand regulile de igiena.

Virusul gripal poate trai pana la 24 de ore pe suprafetele rigide.

De cele mai multe ori cele doua sunt confundate si sunt tratate gresit. Confuziile duc de obicei la zadarnicirea tratamentelor si anularea efectele benefice ale medicamentelor.

Diferente si confuzii intre cele doua tipuri de infectii.

Confuzia cel mai des intalnita este ca gripa este o raceala mai grava si trebuie tratata cu cantitati mai mari de medicamente, cel mai des intalnita sintagma fiind ”am luat o doza de soc”.

ATENTIE!!! (nu se administreaza antibiotice decat la sfatul medicului).

Antibioticele nu ajuta sub nicio forma la tratarea gripei sau a racelilor sezoniere acestea fiind total ineficiente in cazul virusurilor.

Cel mai important ajutor este vaccinarea antigripala, stimularea imunitatii si intarirea organismului cu remedii naturiste.

Polygemma 17- imunitate

Ambele tipuri de infectii virale apar pe fondul unui sistem imunitar slabit de boli cronice sau epuizare fizica sau de expunerea la factori de contagiune.

Diferentierea foarte clara nu poate fi facuta decat printr-un examen de laborator. Insa unele simptome sunt diferite atat ca intensitate cat si ca durata.

Imunorezistan forte

Raceala actioneaza de cele mai multe ori doar asupra cailor respiratorii superioare. Gripa pe langa nas, gat si sinusuri afecteaza si plamanii. Acest lucru poate duce la complicatii daca nu este tratata corespunzator.

Polygemma 4- sinusuri

Tipuri de virusuri specifice si indicii ale infectiilor gripale sau raceli.

Gripa este generata de 3 virusuri gripale asa cum am precizat in articolul: Tu stii ce este gripa? Crezi ca este doar o raceala mai grava?

Raceala este generata de peste 200 de virusuri. Din aceasta cauza manifestarile sunt diferite atat de la persoana la persoana cat si de la o perioada a anului la alta.

De regula cel mai important semnal care ar trebui sa ne alerteze si sa ne ajute in definirea celor doua afectiuni este durata de desfasurare a simptomelor, intensitatea si tipul acestora. Asemanarile si diferentele dintre raceala si gripa se pot face cel mai bine cunoscand simptomele specifice.

La raceala durata simptomelor nu poate depasi 3-4 zile, in cel mai rau caz o saptamana si de regula nu duce la complicatii.  In cazul gripei durata poate fi de la cateva zile la 3 saptamani si poate duce la complicatii mai ales in cazul in care suferim de boli cronice.

In ambele cazuri ameliorarea simptomelor trebuie sa survina dupa 3-5 zile de la instalarea lor. In caz contrar este necesara prezenta dumneavoastra la medicul de familie pentru a putea fi pus un diagnostic corect si a preveni aparitia complicatiilor.

Gama fiorda

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *